Den bedste og sundeste olie til brug for stegning af grøntsager

Afhængigt af hvordan du vil stege dine grøntsager, har du forskellige muligheder for at lave olie. Selvom alle olier er højt i fedt, er visse olier sundere på grund af fedttype. Madolie har forskellige røgpunkter, eller den temperatur, hvor olien vil afstå fra røg. For at stege grøntsager, skal du vælge en madolie, der har et højt rygningspunkt på grund af den høje temperatur i stegning.

Typer af fedt

Nogle typer af fedtstoffer er sundere for dig. Du bør vælge madolie, der er lavere i mættet fedt og højere i umættede fedtstoffer. Mættede fedtstoffer er primært animalske fedtstoffer, der er faste ved stuetemperatur. Denne type fedt hæver blodcholesterol mere end nogen anden mad, du kan spise. Mættet fedt er en type umættet fedt, der ofte kommer fra nødder eller frø, ifølge hjemmesiden Hvad er madlavning Amerika. Andre typer af umættede fedtstoffer omfatter flerumættede fedtstoffer og transfedtsyrer.

Olivenolie

Olivenolie er den sundeste mulighed for madlavning eller stegning. Fedtindholdet i olivenolie er 74 procent umættet fedt, 14 procent mættet fedt og 12 procent polymættet fedt. Olivenolie indeholder omega-3 fedtsyrer, der almindeligvis findes i fiskeolie. Omega-3 fedtsyrer kan medvirke til at mindske risikoen for kroniske sygdomme, herunder hjertesygdomme, kræft og arthritis, ifølge University of Maryland Medical Center. For at stege grøntsager skal du vælge ekstra lys olivenolie, fordi den har et højere røgpunkt ved 468 grader Fahrenheit.

Mandelolie

Mange rostfri opskrifter bruger mandelolie med sin subtile mandelsmag og lugt. Almondolie indeholder den næsthøjeste procent af umættede fedtstoffer bag olivenolie. Ifølge hjemmesiden Fat Free Kitchen er mandelolie 73 procent umættet fedt og 19 procent af flerumættet fedt. Monosaturated fedtstoffer har en række potentielle sundhedsmæssige fordele, ifølge Mayo Clinic. Nogle af disse fordele er at sænke total cholesterol, normalisere blodkoagulering og kontrollere blodsukker. Røgpunktet af mandelolie er 420 grader Fahrenheit, hvilket gør det velegnet til at røre eller stege grøntsager.

Jordnøddeolie

Jordnøddeolie er ikke så sund som andre olier, med kun 49 procent af umættet fedt, 33 procent af flerumættet fedt og 18 procent af mættet fedt. Men jordnøddeolie har et højt røgpunkt ved 450 grader Fahrenheit, hvilket gør det ideelt til fritning. Du kan også bruge jordnøddeolie til at stege eller stege grøntsager. Jordnøddeolie har en let nutty smag og indeholder ingen transfedtsyrer. Peanut Institute fortæller, at højt raffineret jordnøddeolie ikke indeholder allergenholdige proteiner og er sikkert for mennesker med lige alvorlige peanutallergier.