Fordøjelsen af ​​ost hos mennesker

Ost kommer i forskellige smagsvarianter med forskellige mængder protein og fedt, og det har lave kulhydratindhold. Fordøjelsen af ​​osten indebærer at nedbryde disse makronæringsstoffer til molekyler, der er små nok til at optage tarmene. Processen opstår mellem din mund og tyndtarmen, med hjælp fra din lever, galdeblære og bugspytkirtlen.

Protein

Proteinet i ost består af lange kæder af aminosyrer, der er sammenføjet og foldet ind i en tredimensionel struktur. Fordøjelsen af ​​osteprotein begynder i det sure miljø i din mave, hvor mavesaften denaturerer eller udfolder proteinet i en lang streng. Fordøjelsesenzymet pepsin, frigivet fra cellerne, der beklæder din mave, klipper derefter strengen i mindre proteinstykker. Da disse bevæger sig fra din mave til tyndtarmen, udskiller din bugspytkirtlen yderligere enzymer til at fordøje proteinstykkerne i individuelle aminosyrer. Cellerne i tyndtarmen absorberer aminosyrerne frigivet ved ostefordøjelse til transport til dit lever og muskelvæv.

Fed

Ost giver din kost med variable mængder mælkefedt, primært i form af triglycerider. Triglycerider består af tre fedtsyrekæder fastgjort til en glycerol-rygrad, og fedtsyrerne i ost er overvejende mættet. Med andre ord indeholder fedtsyrerne i ost høje niveauer af hydrogenatomer bundet til carbonerne, der udgør fedtsyrekæden, hvilket resulterer i en type fedt, som er fast ved stuetemperatur. Fedtet i ost du forbruger undergår størstedelen af ​​fordøjelsen, når den passerer gennem din mave i tyndtarmen. Her et stof kaldet gal – syntetiseret af din lever og opbevares i og udskilles af din galdeblære – blandes med fedtet, hvilket gør det vandopløseligt. Når dette sker, klipper den fordøjelsesenzympasease, som udskilles af din bugspytkirtlen, ost-triglyceriderne i glycerol og enkeltfedtsyrer. Disse komponenter er nu små nok til absorption af tyndtarmen.

Kulhydrat

Den lille mængde kulhydrat i ost findes primært som sukkerarter, såsom lactose, saccharose og maltose. Disse sukkerarter er disaccharider, eller enheder af to monosaccharider er sammenføjet. Fordøjelse af ostdisaccharider forekommer i tyndtarmen, hvor celler udskiller specifikke enzymer for at spalte hvert disaccharid i dets komponentmonosaccharider forud for absorption.

Overvejelser

Ud over dets makronæringsstoffer indeholder ost vitaminer og mineraler. Disse næringsstoffer behøver dog ingen fordøjelse, da de allerede er små nok til at absorbere dine tarmceller. En kostbestanddel, der især mangler i ost, er fiber, som, selv om den ikke undergår fordøjelse, bidrager til din fordøjelseshygiejne. Forbruger overdreven ost uden ekstra kostfiber kan føre til forstoppelse.