Forskellen mellem cystein og cystin

Cystein og cystin er så nært beslægtede, at de to aminosyrer kan forveksles. For eksempel anvendes cystein til fremstilling af cystin, så kan cystin omdannes tilbage til cystein. På grund af dette forhold kan de udfylde de samme roller. Men det er ikke hele historien. På trods af deres ligheder er de hver især ansvarlige for forskellige job, der er afgørende for dit helbred.

Beslægtede aminosyrer

Fremstillingen af ​​cystein og cystin er typisk for mange kemiske processer i din krop. De skal følge en bestemt ordre, og hvert trin afhænger af tilstedeværelsen af ​​visse stoffer. En aminosyre kaldet methionin bruges til at lave cystein, men det kræver flere trin at komme fra methionin til cystein, og du har brug for vitaminerne B-12 og B-6 for at få det til at ske. Cystein fortsætter derefter gennem flere trin for at fremstille antioxidantglutathion og aminosyre taurin. Cystin fremstilles, når to molekyler cystein kombinerer. Hvis din krop har brug for mere cystein, kan det omdanne processen og konvertere cystin tilbage til cystein.

Metaboliske forskelle

Cystein og cystin indeholder begge svovl, som kun findes i nogle få aminosyrer, men fordi det tager to cysteinmolekyler at lave en cystin, er de strukturelt forskellige. Som følge heraf har de forskellige funktioner. Cystin har en væsentlig rolle i proteinsyntese, det hjælper med at bestemme proteinets endelige form. Din krop har også brug for cystin til at metabolisere vitamin B-6. Cystein styrer syntesen af ​​glutathion. Hvis du er lav på cystein, kan din krop ikke gøre nok glutathion til at holde dig sund.

Unikke sundhedsmæssige fordele

Cystin afgifter acetaminophen, så det bruges ofte til at forhindre lever- og nyreskader forårsaget af overdosering. Glutathioinproduktion er en vigtig fordel ved cysteine, fordi det er en potent antioxidant, der bekæmper inflammation, øger dit immunsystem, regulerer gener og hjælper metabolisere næringsstoffer, rapporterede en anmeldelse i Journal of Nutrition i marts 2004. Cystin og cystein bidrog begge til at reducere blodniveauet af Fedtstoffer i laboratorierotter med en type kræft, der påvirker fedtstofskiftet. Cystin havde imidlertid en anden rolle end cystein: Det øgede niveauer af et enzym, der fjerner fedt fra blodbanen, ifølge en rapport i Cytotechnology i juni 2010. Flere undersøgelser er nødvendige for at afgøre, om enten aminosyre har samme virkning hos mennesker.

Anbefalinger og advarsler

Hos friske voksne producerer kroppen en tilstrækkelig forsyning af begge aminosyrer, men spædbørn, ældre og voksne med metaboliske eller malabsorptionsproblemer kan muligvis øge deres cysteinindtagelse gennem højt proteinholdige fødevarer, såsom magert kød, fisk, fjerkræ og soja Produkter. Cystin er sjældent tilgængelig i kosttilskud sammenlignet med cystein, som almindeligvis sælges som et supplement i form af N-acetyl-L-cystein eller NAC. University of Maryland Medical Center advarer om, at andre former for cystein kan være toksiske i supplerende form. Tal med din læge, før du tager NAC, hvis du tager receptpligtig medicin, da de to kan interagere. NAC kan også forårsage kvalme, opkastning og diarré.