Forskellen mellem kreatin og aminosyrer

Kreatin er en type aminosyre produceret af din krop og findes også i kød og andre animalske produkter. Det kan tages i supplerende form for at forbedre træningsegenskab og atletisk præstationer, selvom de mulige bivirkninger betyder, at du skal være forsigtig, hvis du bruger et kreatintilskud.

Aminosyrer

Aminosyrer er forbindelser, som forbinder sammen for at danne proteiner. Når din krop fordøjer et protein, bryder det proteinet ned i de aminosyrer, der har gjort det. Ifølge Medline Plus bruger din krop aminosyrer af forskellige årsager, herunder vækst og udvikling, helbredelse og reparation af muskler og fordøjelse af mad. Nogle aminosyrer, som kreatin og asparaginsyre, er ikke-essentielle aminosyrer, hvilket betyder, at din krop producerer dem naturligt. Andre, som tryptofan, er afgørende, fordi mens din krop har brug for dem, skal du få dem fra mad.

Kreatin

Kreatin fremstilles af din lever, nyrer og bugspytkirtlen, selv om det også kan findes naturligt i fødekilder. Din krop omdanner aminosyren til et stof kaldet creatinphosphat eller phosphocreatin, og det opbevares i dine muskler, som bruger det til energi, især under intensive, korte interval øvelser. Det reduceres ofte til pulverform og sælges som et atletisk præstationstilskud.

Anvendelser og kilder

Kreatin kan bruges til at forbedre atletisk præstationer ved at hjælpe med at komme i gang med intens træning. Det ser ud til at være mest effektivt i korte eksplosive øvelser som vægtløftning eller kredsløbstræning. Kreatin synes at øge styrken og muskelmassen hos atleter, der fokuserer på lignende aktiviteter, men det har ikke konsistente resultater i atleternes præstationer med fokus på udholdenhedsaktiviteter som løb. Kreatin er også blevet brugt til behandling af muskeldystrofi og kronisk obstruktiv lungesygdom, eller KOL, da det kan forbedre muskelstyrken. Kostkilder til kreatin omfatter magert rødt kød – især vildtlevende vildt som vildtlevende dyr – samt fisk som laks og tun.

Forholdsregler

Nogle har rapporteret om bivirkninger ved at tage kreatintilskud, herunder vandforøgelse, diarré og svimmelhed. Andre lejlighedsvise bivirkninger omfatter muskelkramper, belastninger, højt blodtryk og nyreskade, især hvis du ikke bliver hydreret, mens du tager supplerende kreatin. Du kan ønske at konsultere en læge, før du begynder et kreatinregime, især da det kan interagere med visse lægemidler og stoffer, herunder koffein. De fleste individer vil få masser af kreatin simpelthen ved at spise en normal, afbalanceret kost, de på ekstremt stringente træningsregimer kan muligvis have ekstra, men skal stadig være forsigtige, når de tager det.