Hvad er de funktionelle grupper i kolesterol?

Kolesterol fylder sådanne vigtige roller, at din krop gør sin egen forsyning snarere end afhængig af kostkilder. To af sine job – gør galdesyrer og skaber den ydre belægning af celler – stole på kemiske strukturer i kolesterolmolekylet kaldet funktionelle grupper. Mens cholesterol ikke er opløseligt i vand, inden for molekylet, er en type funktionel gruppe vandopløselig, og en anden er uopløselig. Det viser sig, at denne dobbelte karakteristiske spiller spiller en afgørende rolle.

Typer af funktionelle grupper

Molekyler er fremstillet af atomer, som undertiden kombinerer for at danne en bestemt gruppe af atomer. Disse kaldes funktionelle grupper, fordi de er ansvarlige for præcise opgaver i din krop. Funktionsgrupper definerer også unikke egenskaber ved et molekyle. Kolesterol har to typer funktionelle grupper. Den første, kaldet en funktionskolonne, består af atomer af hydrogen og kulstof. I kolesterol forbinder kulbrinterne sig med to forskellige former – ringe og kæder. Den anden gruppe, kaldet en hydroxylgruppe, indeholder et atom hver af hydrogen og oxygen.

Gruppegenskaber

Fire carbonhydridringe danner midten af ​​molekylet. Denne funktionelle gruppe er den samme, der findes i steroidhormoner syntetiseret fra kolesterol. En kæde af carbonhydrider strækker sig fra den ene side af kernen, hvilket skaber en carbonhydridhale. En hydroxylgruppe er forbundet til den modsatte side af kernen. Der er en vigtig forskel mellem grupperne: Hydroxylgrupper er opløselige i vand, mens kulbrinter ikke er vandopløselige. Et molekyle, som har opløselige og uopløselige regioner, kaldes amfipatisk. Denne amfipatiske kvalitet er afgørende for kolesterol at fylde nogle få vigtige job.

Kolesterol i cellemembraner

Hver celle i hele kroppen er omgivet af en membran, der består af proteiner, phospholipider og kolesterol. Fosfolipider danner det meste af membranets struktur. De er amfipatiske og formede som en matchstick, hvor uopløselige fedtsyrer danner staven og en opløselig phosphatfunktionskoncern øverst. Kolesterols hydroxylgruppe kan binde sig til fosfathovedet, mens dets carbonhydrider forbinder phospholipids fedtsyrer. Kolesterol tilføjer stivhed til phospholipiderne, som er flydende og konstant bevæger sig. Det regulerer også, hvad der kan komme gennem membranen ved at gøre det mindre permeabelt og forankre proteiner til membranen.

Fordøjelsessupport

Efter at kulhydrater og proteiner er fordøjet, går de direkte ind i blodbanen, fordi de er vandopløselige. Fordi kostfedtstoffer, herunder vitaminerne A, E, D og K, er uopløselige, følger de en anden fordøjelsesproces, som afhænger af tilstedeværelsen af ​​galdesyrer. Din krop bruger kolesterol til at producere galde. Endnu en gang er kolesterolets amfipatiske natur afgørende, rapporterer Colorado State University. For det første skaber det en rengøringsmiddel, der bringer fedt ned i små dråber. Derefter klumper gallefedtopløselige funktionelle grupper rundt om den lille dråbe og efterlader den vandopløselige gruppe på ydersiden omkring fedtet. Denne struktur, kaldet en micelle, tillader fedtdråben at komme ind i tyndtarmen, hvor den kan absorberes i blodbanen.