Hvad er funktionen af ​​coenzym a i cellulær åndedræt?

Cellular respiration er den proces, hvormed celler konverterer fødevareenergi som glucose til en form for energi, der kan bruges til at opbygge og reparere væv og videreføre andre cellefunktioner. Coenzym A, der syntetiseres af kroppen fra pantothensyre eller vitamin B-5, spiller en central rolle i aerob cellulær respiration.

glykolyse

Glykolyse er det første trin i cellulær respiration. Det er den proces, hvormed cellulær metabolisme begynder at omdanne glucose, det vigtigste brændstof, der anvendes af kroppen, der er fremstillet af stivelse og sukkerarter, til brugbar energi. I glycolyse bliver glucose delvis oxideret, hvilket skaber adenosintriphosphat eller ATP, nukleotidet, som lagrer energi i kroppen i en formcelle, kan let anvendes ifølge Johnson County Community College. Glykolyse producerer også noget affald i form af kuldioxid, som udåndes, og en acetylgruppe kaldet pyruvinsyre, som derefter forbinder med coenzym A til det næste trin af cellulær respiration.

Acetyl Coenzym A Formation

Efter glycolyse kommer pyruvsyre ind i celle mitochondrion, hvor den kombinerer med coenzym A til dannelse af acetyl CoA, ifølge Clinton Community College. I processen taber hvert pyruvinsyremolekyle et carbonatom, som kombinerer med tilgængeligt ilt til dannelse af carbondioxid, som frigives gennem udånding. Nicotinamid adenin-dinukleotid, eller NAD, transporterer også hydrogen væk fra oxidationsprocessen, der bliver NADH. De resterende carbonatomer binder med coenzym A, hvilket skaber acetyl CoA.

Krebs cyklus

Når oxygen er til stede, fortsætter cellulær respiration efter glykolyse med en proces kaldet Krebs cyklus. I Krebs cyklus kombinerer Acetyl CoA med en 4-carbonforbindelse i mitokondrier. Coenzym A frigives endnu engang tilbage i cellestrukturen, medens de to carbonatomer, der havde gjort det til en acetylgruppe, deltager i fire-carbonforbindelsen og omdanner den til en seks = carbonforbindelse. Denne seks-carbonforbindelse kombinerer med oxygenet fra NADH i en række trin, som genererer mere ATP, den primære lagringsstruktur for cellulær energi.

Kilder og interaktioner

Coenzym A er skabt i kroppen fra kostkomponenter, især pantothensyre, ifølge Oregon State University Linus Pauling Institute. Pantothensyre mangel er sjælden, forekommer kun i tilfælde af ekstrem underernæring. Kosttilskud til pantothensyre omfatter yoghurt og mælk, fisk, kylling og æg, linser og ærter og gærbrød. Orale præventionsmidler kan øge behovet for pantothensyreindtagelse. Ved at tage pantethin, kan en version af pantothensyre, der bruges til at sænke kolesterol, sammen med statiner forbedre statinsernes virkning på serumlipider.