Hvad er sort tunge?

Black tongue er en harmløs, midlertidig tilstand. Nogle medicin og livsstilsfaktorer kan øge risikoen for at udvikle tilstanden. Men da det er en midlertidig tilstand, er det ikke nødvendigt med medicinske interventioner. En person med sort tunge kan foretage nogle ændringer i adfærd, som forbedret mundhygiejne eller ændring eller standsning af tobaksforbruget til at klare tilstanden.

Definition

Black tongue, som også kaldes sort hårig tunge, er en tilstand, hvor en sort plet vises på den øverste overflade af tungen. Black tongue er ikke kræftfremkaldende og forårsager ingen sundhedsmæssige problemer, ifølge MayoClinic.com. Tilstanden opstår, når fremspringene på tungen, kaldet papiller, ikke skur, men fortsætter med at vokse længere. Disse papiller ser sort ud på grund af affald, svampe eller bakterier, der kan samle på tungen. Af og til vil tungen blive gul eller brun i stedet.

Årsager

Nogle årsager til sort tunge omfatter bakteriel eller svamp overgroning efter antibiotikabehandling, dårlig mundhygiejne og mundånding. En person, der bruger medicin, der indeholder vismut, som Pepto-Bismol, kan også udvikle svarte tunger. Tunge rygere kan udvikle disse ændringer over tid. Sterke mundskyllevand indeholder peroxid kan også forårsage tilstanden. I nogle tilfælde er årsagen til den svarte tunge ikke kendt.

Symptomer

Det vigtigste symptom på sort tunge er den svarte eller brune misfarvning af tungen. Patienterne kan også mærke en dårlig smag og tørhed i munden. Andre kan bemærke en metallisk smag i munden såvel som dårlig ånde eller halitosis, ifølge MayoClinic.com.

Behandlinger

Behandlingerne for sort tunge involverer ikke receptpligtig medicin. Ifølge Atlanta Dental Group er en taktik at løse årsagen til problemet, som tobaksbrug eller dårlig mundhygiejne. Ved at bruge en tunge skraber og børste tænderne regelmæssigt kan reducere problemet. Spise en sund og afbalanceret kost og tage et multivitamin er også en del af behandlingen.

Overvejelser

Ifølge MayoClinic.com skal en patient med sort tunge kontakte en læge, hvis tilstanden bliver generende eller hvis den varer mere end 10 dage. I sjældne tilfælde kan sort misfarvning af tungen være et tidligt tegn på hiv, ifølge Atlanta Dental Group.