Hvad er virkningerne af lav fiber i kosten?

Kostfibre, selvom det mest ufordøjelige i din krop, spiller en afgørende rolle for at opretholde forskellige aspekter af dit generelle helbred. Det er en type kulhydrat, der findes i plantefødevarer, der hjælper med at opretholde korrekt fordøjelse, kolesteroltal og kropsvægt. Mange højt proteinholdige diæt med lavt kulhydratindhold, der begrænser fødevarer som fuldkorn, mangler tilstrækkelig fiber. Du kan også mangle fiber i din kost, hvis du spiser for det meste forarbejdede og raffinerede kulhydrater, såsom hvidt brød, almindelig pasta og snacks.

Institut for Medicin anbefaler at mænd under 50 år får mindst 38 gram fibre om dagen, mænd over 50 får mindst 30 gram fibre, kvinder under 50 får mindst 25 gram fibre og kvinder over 50 får mindst 21 Gram fiber pr. Dag. For at øge dit fiberindtag skal du spise flere hele plantefødevarer, såsom hele kornbrød ris, havregryn og quinoa, frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder og frø.

Hvis du har et omfattende magasinvalg på dit badeværelse på grund af den tid du bruger til at vente på en afføring, er du sandsynligvis forstoppet. Det opstår, når du har færre end tre tarmbevægelser om ugen eller når du har svært eller har smerter, der har tarmbevægelse. Manglende kostfiber kan forårsage forstoppelse. Fiber absorberer vand og svulmer, hvilket giver bulk inde i fordøjelseskanalen. Dette hjælper med at holde alt blødt og bevæger sig nemt gennem din krop. Sørg for at drikke masser af væsker, når du øger dit fiberindtag, ellers kan forstoppelse blive værre.

Hvis du ikke spiser nok fiber, kan du også udvikle et forhøjet kolesterolniveau. Under fordøjelsen udskiller din krop galdesyrer, som indeholder kolesterol fra din krop. Normalt bliver en del af dette kolesterol reabsorberet i din krop sammen med næringsstoffer fra mad. Når kostfiber er til stede i tarmene, binder den sig til galdesyrer og fjerner dem, og kolesterolet indeholder de fra din krop i affald. Forøgelse af dit fiberindtag og nedsættelse af dit mættede fedt og kolesterolindtag kan medvirke til at sænke højt kolesteroltal.

En lav-fiber diæt kan også bidrage til vægtforøgelse. Fordi fiber svulmer, giver det en følelse af fylde, når du spiser. Jo længere du føler dig tilfreds efter at have spist, desto mindre sandsynligt er du at overvære. Ifølge University of Arizona Cooperative Extension tager fiberrige fødevarer også længere tid at tygge, hvilket betyder, at du måske spiser mindre mad pr. Måltid. Hertil kommer, at højfibre fødevarer, såsom frugt og grøntsager, har en høj vandindhold og lave kalorier. Ved at øge dit fiberindtag kan du have lettere vedligeholdelse eller tab af vægt.

Ifølge National Cancer Institute kan spise en diæt højt i fiber spille en rolle i forebyggelse af kolorektal cancer. Disse fordele kan komme fra den positive påvirkning fiber har i fordøjelsen. Mange fiberrige fødevarer giver en god kilde til antioxidanter, som beskytter din krop mod skadelige frie radikaler. Harvard School of Public Health bemærker, at en kost rig på frugt og grøntsager, som er fibre af højfiber, er forbundet med lavere kræftfrekvenser. Højfibre fødevarer giver dig også vitaminer og mineraler, der er nødvendige for at holde dit immunsystem i bedste fald.

Tilstrækkelig fiberoptagelse

Uregelmæssig fordøjelse

Forhøjet kolesterol

Vægtøgning

Kronisk sygdom