Hvad sker der med mad, når galdeblæren holder op med at arbejde?

Fordøjelse er en kompleks proces, der involverer koordination af flere organer. En række væsker samarbejder for at hjælpe din krop med at fordøje næringsstoffer fra mad. Din galdeblære har i særdeleshed funktioner til at hjælpe fedtfordøjelsen. Fedt fra fedtholdige fødevarer går gennem dit system uden ordentlig fordøjelse, når din galdeblære ikke fungerer korrekt. Forkert fedtfordøjelse kan forårsage ubehagelige symptomer.

Fungere

Galdblæren er et lille pæreformet organ forbundet til din lever gennem leveren. Det lagrer et stof kaldet gal, der løber fra leveren. Galdblæren kontraherer for at løsne galde gennem tarmene, når du spiser fedtholdig mad. Galde er et stof sammensat primært af specialiserede salte, der hjælper med at emulgere fedt, hvilket muliggør intestinal absorption. Fedt er et af seks væsentlige næringsstoffer, som din krop har brug for at fungere ordentligt.

dysfunktion

Gallbladder dysfunktion forhindrer din krop i at bryde ned og bruge fedt fra mad, du spiser. Andre næringsstoffer i maden brydes ned og absorberes normalt, medens nogle af fedtet forbliver ufordøjet. Du kan opleve flatulens og oppustethed efter at have spist fedtholdige måltider. Du kan mærke afføring ændringer, såsom diarré på grund af ufordøjet fedt i dine afføring. Du kan opleve fede, ildelugtende afføring, der flyder. Farven på din skammel kan vise sig meget blek, fordi galdesalte er ansvarlige for den normale brunnes normale farve.

Spisevaner

Læger anbefaler typisk at holde sig til en fed fedt, hvis din galdeblære er dysfunktionel. Fødevarer består af komplekse molekyler, der skal nedbrydes, før din krop kan bruge dem. En fedtfattig kost er designet til at kompensere for manglen på galdeblærers funktion, da du ikke er i stand til at fordøje fedtet korrekt fra fødevarer. En reduceret fedt kost hjælper med at reducere gastrointestinale symptomer forbundet med galdeblære dysfunktion også.

Betragtning

Din læge kan anbefale galdeblærefjernelse, hvis din galdeblære ikke længere fungerer. Din lever vil fortsætte med at producere gald efter galdeblærens fjernelse, og den vil dryppe langsomt ind i tarmene. Du vil være i stand til at fordøje en lille mængde fedt, men uden en fungerende galdeblære til at gemme og frigive galde, kan fede måltider forårsage ubehag. Kontakt din læge om dine muligheder, hvis din galdeblære er ophørt med at fungere korrekt.