Hvad sker der, når du får solforgiftning?

Kontrolleret udsættelse for sollys giver mange fordele både for din krop og for velvære. Sollys hjælper din krop med at producere D-vitamin, sænker blodtrykket og stimulerer produktionen af ​​serotonin, det “føle godt” hormon. Overeksponering over for solen kan dog medføre en række problemer uden kompensation. Et potentielt problem er solforgiftning. Solforgiftning er en allergisk reaktion på ultraviolet eller UV-bølgelængder i solen.

Identifikation

Du kan definere solforgiftning ved hjælp af forskellige termer. MayoClinic.com kalder det polymorf lyseudbrud, mens de talrige medicinske ordbøger samt University of Maryland Medical Center definerer det ved at bruge udtrykket photodermatitis. Uanset hvilket udtryk du foretrækker at bruge, er alle enige om, at solforgiftning er en unormal hudtilstand forårsaget af en reaktion i dit immunsystem, der udløser et allergisk respons på UV-lys.

Årsager

Mens overeksponering for sollys er en vigtig årsag til solforgiftning, er der yderligere bidragende faktorer. Race og genetisk makeup kan efterlade dig mere modtagelige. MayoClinic.com bemærker, at solforgiftning er den mest almindelige form for solallergi hos lysskinnede eller kaukasiske mennesker. Medicinske tilstande som pellagra og visse lægemidler, der gør din hud mere lysfølsom, kan også være medvirkende faktorer.

Symptomer

Det mest almindelige og normalt første symptom er udseendet af et rødt udslæt. Mens du kan se, at dette udslæt udvikler sig i områder, der udsættes for sollys, kan det også udvikle sig i ueksponerede områder. MayoClinic.com definerer de mest almindelige steder som din nakke, bryst, arme og lår foran. Brænding og kløe kan ledsage udslæt sammen med bump, der blærer og svulmer. Influenzalignende symptomer såsom kuldegysninger, hovedpine og kvalme er også almindelige. Symptomer kan forekomme inden for minutter eller timer med eksponering og senest en uge eller mere.

Behandle

Når du udsætter din hud for sollys, forhindrer melanin i de øverste lag af din hud normalt skadelige UV-stråler fra at trænge ind i følsomme hudceller i underliggende lag. Når der ikke er nok melanin til stede, eller bidragende faktorer begrænser beskyttelsen af ​​melanin, registrerer dit immunsystem de indtrængende UV-stråler og reagerer. Det resulterende udslæt og beslægtede symptomer er resultatet af denne reaktion.

Behandling

Du kan behandle et mildt tilfælde af solforgiftning alene, men skal se din læge, hvis symptomerne bliver værre eller ikke rydder op inden for en uge. I hjemmet omfatter forebyggende behandlinger sig ude af direkte sollys, iført solcreme og beskyttelsesbeklædning, hvis du skal være udenfor og bruge en kølig komprimering eller anvende antiinflammatoriske cremer på de berørte områder. Behandlinger, som din læge kan ordinere, omfatter en kortikosteroidcreme eller, hvis reaktionen er svær, azathioprin, et lægemiddel, der virker for at undertrykke immunsystemets reaktioner.

Solseng og lamper kan også forårsage solforgiftning. Sådanne garvningsanordninger bør undgås ifølge University of Maryland Medical Center. University of Maryland Medical Center hjemmeside advarer også om, at hvis din disposition for solforgiftning er genetisk, øges dine chancer for at udvikle hudkræft ved gentagne tilfælde af denne tilstand.

Advarsel