Hvilke roller spiller saltsyre og galde i fordøjelsen?

Fordøjelsen er samtidig en kompliceret proces og en relativt simpel. Kemisk er det ret simpelt – det indebærer at bryde de store næringsstoffer i din mad ned i små næringsstoffer, som du kan absorbere. Logistisk er dette imidlertid ret komplekst. Det involverer kemikalier kaldet enzymer, udover saltsyre og galde.

Fordøjelsesprocessen har to dele: mekanisk fordøjelse og kemisk fordøjelse. Mekanisk fordøjelse begynder i munden og fortsætter i maven – det indebærer den fysiske knusning og bugtning af store partikler af mad til fremstilling af en suppe blanding kaldet chyme, forklarer Dr. Lauralee Sherwood i sin bog “Human Physiology.” Formålet med mekanisk fordøjelse er at øge overfladearealet af mad og gøre kemisk fordøjelse mere effektiv. Kemisk fordøjelse indeholder enzymer, syre og galde – det bryder næringsstofmolekylerne ned i små stykker.

I teorien behøver du ikke andet end syre til at fordøje din mad. Næringsstofmolekylerne – kulhydrater, proteiner og fedtstoffer – alle reagerer med syre og nedbrydes til deres mindre bestanddele. Således er mavesyrens rolle ret kritisk i fordøjelsen. Sherwood forklarer, at den specifikke syre du bruger til at fordøje din mad – saltsyre – kommer fra parietale celler i maven. Det er en meget stærk syre og gør det indre af maven stærkt surt.

På trods af at syre kan teoretisk fordøje din mad, frembyder det alene fedt en logistisk udfordring med hensyn til fordøjelsen. Dette skyldes, at fedt ikke blandes med vand – ligesom olie og vand ikke blandes – og syren i din mave er opløst i vand. Som sådan fedt, du spiser, flyder bare oven på mavesyre og fordøjes ikke. For at fordøje fedt, skal du passere det igennem til din tarm. Der omgiver galde fra galdeblæren fedtet og trækker det ind i den vandige opløsning i tarmen, så fordøjelsesenzymerne kan gå på arbejde på det.

Selv om du kunne fordøje kulhydrat og protein – der begge opløses i vand – ved at bruge syre alene, ville processen være meget langsom. Af denne grund afhænger dit fordøjelsessystem også på enzymer, forklarer Drs. Reginald Garrett og Charles Grisham i deres bog “Biochemistry.” Enzymer øger den hastighed, hvormed syre fra maven reagerer med næringsstofmolekylerne i din mad, hvilket sikrer, at du er i stand til at fordøje og absorbere din mad i tide.

Fordøjelse

Rolle af syre

Bile

Andre overvejelser