Tilapia & dårligt kolesterol

Forbruger 3,5 ounce fisk eller skaldyr mindst to gange om ugen kan hjælpe med at sænke dit blodcholesterol og mindske risikoen for slagtilfælde og hjertesygdom, siger American Heart Association. Tilapia, en indfødt afrikansk fisk med tyndt hvidt kød og en mild smag, er en alsidig og overkommelig måde at øge dit skaldyrindtag på. Mens nogle kritikere siger tilapia ikke er så nærende valg som andre typer skaldyr, siger eksperter som registreret diætist Diane Welland, at det kan have plads i en afbalanceret kost.

Kolesterolindhold

National Institutes of Health siger, at kontrol med mængden af ​​kolesterol i din kost kan hjælpe dig med at holde dit samlede blodkolesterolniveau lavt. Friske voksne rådes til at forbruge ikke mere end 300 milligram cholesterol per dag, mens mennesker med højt kolesteroltal eller en hjertesygdomshistorie bør begrænse sig til 200 milligram dagligt. En 87 grams tilberedt tilapia – ca. 3 ounce – indeholder 50 mg cholesterol. Denne mængde er mindre kolesterol pr. Portion end du ville få fra magert oksekød, svinekød eller skindløst fjerkræ.

Mættet fedtindhold

Dit kolesterolniveau – især dit lavdensitetslipoprotein eller “dårligt” kolesterol – påvirkes af det mættede fedt i din kost endda mere end dit kost kolesterol. Tilapia er lav i mættet fedt, med 0,8 gram i hver 3 ounce servering. Mindre end 7 procent af dine samlede daglige kalorier skal stamme fra mættet fedt, og hvis du har en 2.000-kalorie diæt, ville en servering af tilapia opfylde 5 procent af denne begrænsning. I modsætning hertil indeholder halskød af oksekød og svin 1,1 til 3,5 gram mættet fedt i en servering.

Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer

Fisk og skaldyr indeholder eicosapentaensyre og docosahexaensyre, to omega-3 fedtsyrer forbundet med lavere blodkolesterol. Tilapia har dog mindre af disse gavnlige fedtstoffer end de fleste slags skaldyr. En 3-ounce servering har ca. 0,12 gram, mens laks indeholder så meget som 1,9 gram pr. Portion. Hertil kommer, at en undersøgelse, der blev offentliggjort i 2008 i “Journal of the American Dietetic Association”, rapporterede tilapia er rig på omega-6 fedtsyrer. Forholdet mellem lave omega-3 til høje omega-6 fedtsyrer i tilapia kan gøre fisken ikke så godt valg som andre fisk til mennesker, der er bekymrede for hjertesundhed.

Ekspert anbefalinger

I “Dagens diætist,” sikrer Welland, at fisk og skaldyr – herunder tilapia – bør indgå i en diæt, der er designet til at holde dit dårlige kolesterolniveau under kontrol. Nøglen er at forbruge en række fisk og skaldyr tilberedt med en fedtholdig metode som broiling, stegning eller dampning i løbet af ugen. For eksempel, hvis du har tilapia til middag en nat, har du en fisk som ørred, der er høj i omega-3 fedtsyrer en anden nat.