Vitaminer og mineraler, der hjælper med kollagendannelse

Kollagen er det mest rigelige protein, der findes i kroppen og er en vital del af sund hud, knogler, led, organer og kardiovaskulærsystemet. En række vitaminer og mineraler spiller en afgørende rolle i genopbygningen af ​​kollagen – en konstant proces i kroppen, som i det mindste delvist er ansvarlig for sund aldring og forebyggelse af sygdom.

Ifølge to-timers nobelprisvinder Linus Pauling er vitamin C det vigtigste vitamin til sund kollagendannelse. Robuste C-niveauer i kroppen bidrager til sunde led, hud og, ifølge Pauling, kan nedsætte din risiko for hjerte-kar-sygdomme. Pauling udtænkte en teori om kardiovaskulær sygdom, som hævder at kolesterol ikke er faktisk ansvarlig for atherosklerose og hjertesygdom – snarere skyldes vitamin C-mangel på skader på arterievæggene. C-vitamin virker sammen med andre næringsstoffer, som aminosyrerne prolin og lysin, for at opbygge sunde kollagen.

Fedtopløseligt vitamin E er også afgørende for sund kollagendannelse, der er den mest overflødige antioxidant, der findes i huden, ifølge akupunktør Chris Kresser. Det virker synergistisk med C-vitamin for at stimulere kollagen dannelse, og kan indtages som en del af en sund kost gennem fødevarer som nødder, frø, avocado og grønne grøntsager. E-vitamin kan kun absorberes, hvis der er tilstrækkeligt fedt i kosten. Det kan ikke være tilrådeligt at stærkt supplere med E-vitamin, ifølge Kresser, da høje doser har været forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme. Han taler for at få E-vitamin fra fødekilder.

Selvom det er giftigt i store mængder, er sporingsmængder af dette mineral nødvendige for korrekt kollagendannelse. En undersøgelse offentliggjort i “Journal of Trace Elements in Medicine and Biology” i juli 2010 viste, at kobbertilskud øgede kollagendannelsen hos unge kvinder. Kobberpeptider kan appliceres topisk på huden for at øge kollagenproduktionen.

Et andet sporelement, der er nødvendigt for sund kollagenproduktion, silika understøtter hud, hår og organs sundhed. Ifølge Kresser er silica involveret i visse vigtige enzymatiske aktiviteter af afgørende betydning for normal kollagendannelse. Silica kan findes i fødevarer som porrer, grønne bønner, jordbær, mango og agurker samt i urtens hestetail – også kaldet equisetum.

En kost fuld af sunde, hele fødevarer kan bidrage til hud og kardiovaskulær sundhed ved at give tæt, kollagenstøttende ernæring. Gør et punkt at spise sunde fedtstoffer som olivenolie hver dag for at understøtte vitamin E-absorption, masser af frugter og grøntsager som appelsiner, røde paprika, asparges, cantaloupe, jordbær og druer for at udnytte kraften af ​​C-vitamin og mineralrige fødevarer som f.eks. Havgrønsager, nødder, frø og linser for at få nok kobber, silica og andre vigtige mineralkompaktorer til sund kollagendannelse.

C-vitamin

E-vitamin

Kobber

Silica

Hurtige tip